Lærerutdanning – deltid
Arbeider du i en steinerskole og har du lyst til å utdanne deg til å bli steinerpedagog? Nå kan du kombinere jobb og studier med den fireårige deltidsutdanningen på Steinerhøyskolen.
Steinerhøyskolens lærerutdanning har fokus på hvordan aktive og kompetente lærere kan motivere barn og unge til utvikling og engasjert læring. Faglig innsikt og en dyp forståelse for barnas egenart og utviklingsvei er grunnlaget for lærerens arbeid i skolen. En aktiv og kompetent lærer vet å gi fagene liv. Fagene kan da være åpninger som både viser verdens storslåtte sammenhenger og lar elevene kjenne mestring i læring og utvikling. Når lærere, elever og fag er aktive på hver sin måte, kan skolen bli et sted for trivsel, læring og vekst.
Steinerpedagogikk handler om å bygge relasjoner der fagene får betydning for barn og unge, der elever og lærere har tillit til hverandre, og lærerens engasjement kan vekke begeistring og lærelyst. Les mer om steinerpedagogikk her.
Utdanningen går over fire år, i kombinasjon med pedagogisk arbeid i en steinerskole. Undervisningen er samlingsbasert med 8-9 undervisningsuker i løpet av et studieår. Undervisningen går over fulle uker mandag til fredag (ikke helger og helligdager). Mellom samlingene arbeider du selvstendig. Du får også oppgaver som utføres på egen skole. Studiebelastningen er 67% av det som tilsvarer et fulltidsstudie.
Undervisning
I lærerutdanningen på Steinerhøyskolen vil du møte dyktige forelesere som gleder seg over å formidle og veilede. Gjennom teoretiske studier, kunstneriske øvelser, pedagogisk praksis og faglige prosjekter gir studiet et godt grunnlag for læreryrkets mange oppgaver. Det legges vekt på fagdidaktikk, dialog og samarbeid, tverrfaglige perspektiver og faglige utviklingslinjer gjennom grunnskoleløpet. Dette gir rom for fordypning innen hvert fag og det å oppleve sammenhengene mellom dem.
I studieåret 2024-2025 er undervisningen for 1. studieår lagt til ukene 35 - 36 og 45 - 46 (høst 2024), og ukene 3 - 4, 7 (hjemmeeksamen) og 20 - 21(vår 2025). Med forbehold om endringer.
Deltakelse og samarbeid
Kontakt mellom lærer og student er viktig for progresjonen i kunnskaper og ferdigheter. Som student ved lærerutdanningen blir du også en viktig del av dine medstudenters læringsmiljø gjennom samarbeid, felles refleksjon og faglig diskusjon. Derfor er de timeplanlagte undervisningsaktivitetene obligatoriske, med krav om minimum 80% tilstedeværelse.
Praksis
Deler av den veiledete praksisen som hører til utdanningen gjennomfører du på din egen skole. Praksis i annen steinerskole utgjør til sammen 30 dager.
Utdanningplan
Du kan lese mer om emnene i våre fagplaner lengre ned under relevante dokumenter.
1. semester
2. semester
3. semester
4. semester
5. semester
6. semester
7. semester
8. semester
9. semester
10. semester
Steinerhøyskolens lærerutdanning gir gode arbeidsmuligheter i steinerskolens grunnskole. Her er det stort behov for dyktige pedagoger! Du kan arbeide som lærer for trinn 1-10 i en av Norges 34 steinerskoler, eller i over 1000 steinerskoler i ellers i verden.
Etter fullført bachelorgrad kan du også søke deg videre til relevante masterstudier i inn- og utland.
Steinerhøyskolens pedagogiske utdanninger er internasjonalt anerkjente som bachelor-/mastergrad, og utgjør dermed et unikt tilbud i Norden.
Søknadsfrist
Søknadsfristen er 15. april 2025. Steinerhøyskolen praktiserer lokalt opptak. Søknader som kommer inn etter fristen 15. april vil bli vurdert så lenge vi har ledige plasser – ta gjerne kontakt med oss.
Opptakskrav
1) Pedagogisk ansettelse i en steinerskole (trinn 2-10), på minimum 40% gjennom hele studietiden.
2) Generell studiekompetanse med følgende karakterkrav:
- enten minimum 35 skolepoeng, minimumkarakter 3 i norsk (393 timer) og 4 i fellesfaget matematikk (224 timer)
- eller minimum 40 skolepoeng, minimumkarakter 3 i norsk (393 timer) og 3 i fellesfaget matematikk (224 timer)
Karakterkravet i matematikk gjelder ikke for søkere som kan dokumentere bestått programfag i matematikk (for eksempel matematikk S1 og R1) med et omfang på minst 140 årstimer eller tilsvarende. Se § 4-7 i forskrift om opptak til høyere utdanning.
Søkere som ikke fyller karakterkravet i matematikk, kan få betinget opptak. Betingelsen er å ha gjennomført et forkurs i matematikk og oppnådd karakterkravet. Universitetet i Sørøst-Norge tilbyr et nettbasert forkurs med påmeldingsfrist 1. februar.
Det er ikke mulig å søke opptak til studiet på grunnlag av realkompetanse.
Politiattest
Det er krav om godkjent politiattest som må være levert innen studiestart. Politiattesten må være utstedt til formålet og ikke være eldre enn 3 måneder.
Studieavgift for utenlandske studenter
For studenter med statsborgerskap fra land utenfor EU/EØS og Sveits gjelder krav om egenbetaling. Les mer om krav om egenbetaling og unntak.
Heltidsutdanning
Vil du heller studere på heltid, kan vår treårige bachelorutdanning være noe for deg.